aakbaba46 @ gmail.com

Selamün aleyküm.

Kelime olarak,yasaklanan,saygı duyulan anlamına gelen Muharrem ayı,kavram olarak,kendisinde savaşılması yasak olan aylardandır.Hicri yılın ilk ayıdır.

Peygamber Efendimiz’in hadisi şeriflerinde Allah’ın ayı(şehrullah)olarak geçer.

Bizzat Efendimiz tarafından,Ramazan ayından sonra oruç tutmanın en faziletli ay olduğu belirtilmiştir.

Bu konudaki rivayetler şu şekildedir;
Ramazan ayından sonra tutulan en faziletli oruç,Allah’ın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur.”(Müslim,Tirmizî)

Eğer Ramazan ayından sonra başka bir ayda oruç tutacaksan,Muharrem ayında oruç tut.Çünkü o,Allah’ın ayıdır.”(Tirmizî)

Tarihte çok önemli bazı olaylar da bu ayda,özellikle de aşura gününde(Muharrem ayının 10.gününde)gerçekleşmiştir.

Hz.Adem’in tevbesinin kabulü

Hz.Nuh ve onunla beraber olan müminlerin tufandan kurtulması,inkar edenlerin boğulması

Hz.Musa ve yanındaki müminlerin Kızıldeniz’in yarılarak kurtulması,Firavun ve askerlerinin helak olması vb.
Aşura gününün orucu çok faziletlidir.

Ramazan orucu farz olmadan önce,aşura orucu vacipti.Ramazan orucu farz olunca,aşura orucu nafileye dönüştü.

Bu orucu yahudiler de tutuyorlardı.Efendimiz(s.a.v)şöyle buyurdu;”Aşura orucunu tutun.

Ancak birgün önce veya sonra da tutarak yahudilere muhalefet edin”buyurdu.

Halkımız arasında bu güne ait olarak yapılan aşure tatlısı da bir muhabbet ve kaynaşma vesilesidir.

Güçlü bir gelenek olarak yaşamaktadır.

Aşura günü alışveriş yapmanın bereketi artırdığına inanılır ve bu anlayışla alışveriş yapılır.

Bu anlayışın kaynağı da şu hadisi şeriftir;”Kim aşura günü ailesine geniş davranırsa(harcama yaparsa)Allah bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsan eder.”(Taberani,Beyhaki)

Maalesef ki 10 Muharrem,Kerbela faciası olarak tarihe geçen çok acı bir olayın da yaşandığı tarih olmuştur.

Efendimiz’in ciğer paresi Hz.Fatıma ve Hz.Ali’nin evladı Hz.Hüseyin ve yanındaki 72 kişi şehit edilmiştir.

Hiçbir mezhep ayrımı olmaksızın bütün müminler,bu olayın acısını yüreklerinin ta derinliklerinde hissederler.
Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın.

Ecdadımız Osmanlı döneminde bu ayda cami ve tekkelerde ilahiler okutulmuş,buna da “muharremiyye”denilmiştir.

Cenab’ı Allah bize,tarihten ibret alıp ders çıkarmayı,birlik ve beraberliğimizi korumayı,kardeşliğimizi pekiştirmeyi nasip eylesin.

Yazımızı Alvarlı Efe’nin şiiriyle bitirelim.

“Bugün mahı Muharremdir,muhibbi hanedan ağlarBugün eyyamı matemdir,bugün abı revan ağlar.
Hüseyin Kerbelayı elvan eden gündür.Bugün arşı muazzamada olan ali divan ağlar.
Güruhı hanedana Lütfiya kurban ola canım
İla yevmil kıyame can ile ehli iman ağlar”

Hayırlı, bereketli, huzurlu ve sağlıklı Cumalar.